06/05/2022
Proteína vegetal

La transició cap a la proteïna vegetal

L’increment de la proteïna vegetal als menús basals de ReCrea:

Segurament molts i moltes de vosaltres, heu notat un increment de proteïna vegetal i productes substitutius de la carn a les opcions dels nostres menús basals. Des de ReCrea, preparem les nostres propostes gastronòmiques seguint les recomanacions del Departament de Salut de la Generalitat de Catalunya. Aquest departament persegueix els següents objectius següents en matèria d’alimentació i salut:

  • Reduir l’excés de pes en la població infantil.
  • Incrementar el nombre de persones que segueixen recomanacions d’alimentació mediterrània.
  • Reduir el consum freqüent de sal, sucre i carns vermelles processades, així com dels productes ultraprocessats.

El document on es poden trobar aquestes indicacions es diu “Petits canvis per menjar millor”, està realitzat per aquest departament i es pot trobar aquí. Aquest document és una guia que ens orienta en el canvi cap a una alimentació més saludable per a tota la família:

  • Ens mostra els productes que necessiten tenir més presència a la nostra dieta.
  • D’altra banda, ens indica aquells aliments que necessitem començar a introduir al nostre dia a dia com, per exemple, els aliments de temporada i de proximitat.
  • I ens explica, també, la necessitat de reduir la sal, els sucres, els aliments ultraprocessats i la carn vermella i processada de les nostres opcions gastronòmiques.
Font: Petits canvis per menjar millor. Guia del Departament de Salut de la Generalitat de Catalunya. 

En aquest article, en concret, ens centrem específicament en l’increment de proteïna vegetal i la reducció de la proteïna animal als nostres menús escolars.

Per què és important la transició cap a la proteïna vegetal?

Segons dades aportades per l’OMS (Organització Mundial de la Salut), és recomanable reduir el consum de carn vermella i de carn processada, ja que l’excés d’aquest producte a la nostra dieta incrementa el risc de contraure càncer. A més, un elevat consum de carn vermella i processada s’associa amb altres problemes de salut com ara malalties cardiovasculars, hipertensió arterial, excés de pes o diabetis de tipus 2, per citar alguns exemples.

D’altra banda, dades recents identifiquen que la ramaderia és una part responsable de les emissions de gasos amb efecte hivernacle com el gas metà. El projecte TRUE (finançat per la UE) evidència que canviar la proteïna animal per la proteïna vegetal com, per exemple, la dels llegums és més sostenible. Per arribar a aquestes conclusions s’han tingut en compte els indicadors següents: les emissions de gasos amb efecte d’hivernacle dels cultius de llegums, la contaminació de les aigües subterrànies i l’ús de la terra.

Per tant, i seguint aquestes recomanacions, el Departament de Salut recomana substituir la carn vermella per altres aliments d’origen vegetal rics en proteïnes.

Però, què són les proteïnes? 

El consum de proteïnes és essencial, independentment de la dieta que se segueixi. Aquests nutrients es troben a cada cèl·lula del nostre cos. Per exemple, els cabells i les ungles estan fets gairebé al 100% de proteïna (que es diu queratina). Les proteïnes també són essencials per al desenvolupament dels nostres músculs, per reparar teixits i produir bioquímics importants per al bon funcionament del nostre cos com els enzims i les hormones. En concret, els enzims són proteïnes complexes que s’encarreguen de facilitar o accelerar reaccions químiques determinades. Per posar un exemple sobre la importància dels enzims, n’hi ha alguns que estan involucrats en la formació de l’ADN!

Per aquest motiu, incloure les proporcions adequades de proteïna a la nostra dieta és molt important. Així, una dieta ben planificada que redueixi la presència de carn i que inclogui verdures, fruites, cereals integrals, llegums, fruita seca i llavors pot proporcionar una nutrició equilibrada per satisfer les necessitats individuals i prevenir les deficiències de nutrients.

L’educació en hàbits alimentaris saludables no s’acaba a l’escola

Des de ReCrea, hem incorporat als nostres menús aliments elaborats de manera artesanal amb proteïna vegetal per contribuir a la millora de l’alimentació que oferim. Si bé aquests aliments emulen la forma dels productes carnis perquè la transició cap a l’increment en la ingesta de proteïna vegetal sigui més senzilla, el sabor i la textura poden diferir dels típicament associats a la carn. Davant d’aquesta qüestió, entenem important l’acompanyament en aquesta transició i entenem, també, que la nova educació en hàbits alimentaris no s’acaba a l’escola, continua a casa.

Animem totes les famílies a donar una ullada a la guia sobre nous hàbits alimentaris, facilitada pel Departament de Salut de la Generalitat de Catalunya, perquè entre totes i tots puguem millorar la salut dels nostres infants, sense perdre de vista la salut del planeta.

Ens llegim al nostre proper article!