01/06/2022
Fomentant l'autonomia dels infants des del menjador escolar ReCrea

El menjador escolar: fomentant l’autonomia

Fomentem l’autonomia dels infants a taula

El projecte d’autonomia és un projecte on l’infant es serveix a ell mateix. Això el converteix en part del menjador i promou els aprenentatges des de la implicació personal. A més a més, es respecta el dret a la participació i s’afavoreix, d’aquesta manera, l’adquisició d’hàbits d’autonomia necessaris en l’activitat vinculada al temps per dinar.

Els infants com a principals protagonistes

Els infants en els menjadors de ReCrea, doncs, passen de ser un subjecte passiu a ser actiu, participatiu i autònom. Els educadors i educadores deixen de ser un assistent per passar a ser un guia que els acompanya en aquest procés d’aprenentatge d’hàbits alimentaris i socials.   

Els educadors i les educadores són clau per a l’autonomia dels infants

Els educadors i educadores són els principals motivadors per a la participació dels infants en l’espai del menjador. Volem que els infants sentin aquest espai com un moment agradable de relació i convivència, que n’obtinguin “un record únic”.

Per aquest motiu, des de Recrea plantegem una proposta d’intervenció educativa dins l’espai del menjador basada en el treball i l’educació alimentària a través de la pròpia autonomia. Com ho fem? 

  • Fomentant la seguretat en les pròpies capacitats, a partir de nous reptes que, en assolir-los, els fan guanyar autoconfiança i seguretat. Aquest factor està inevitablement relacionat amb la seva autoestima. 
  • Garantint la seva independència a partir del treball continu en la seva autonomia. 
  • Treballant l’empatia des de la realització de tasques basades en la cooperació i la responsabilitat: parar i desparar taula, ajudar els companys i companyes més petits (apadrinant els mes petits on els ajudem a despertar-se , posar mitjons , sabates …).
  • Potenciant la seva responsabilitat, ja que els infants més autònoms també són més responsables de les seves decisions i accions. 

Com es pot veure, treballar en l’autonomia dels infants durant el temps del menjador escolar és molt important per potenciar qualitats imprescindibles en el bon desenvolupament personal i social dels nens i nenes. L’autoconfiança, l’autoestima, l’empatia i la responsabilitat són aptituds especialment rellevants en la nostra societat. Perquè estem a càrrec de les generacions del futur, la nostra implicació en aquesta tasca és inqüestionable. 

Tens cap dubte? Fes-nos-ho arribar al nostre correu electrònic: .

Ens llegim molt aviat!