20/06/2022
Consum de proximitat

La importància del consum de proximitat

Què és el consum de proximitat i per què és important?

Tal com el seu nom indica, el consum de proximitat té present  la distància que hi ha entre el lloc d’origen del producte i el punt on aquest es ven o es consumeix. Per tant, com menys distància existeixi entre un punt i l’altre, més pròxim és un producte. La denominació “km 0” (kilòmetre zero) indica que entre el lloc de producció i el lloc de venda no hi ha més de 100 km. A Catalunya, hi una normativa que regula la venda de proximitat. Es tracta del Decret 24/2013, de 8 de gener, que regula l’acreditació de la venda de proximitat de productes agroalimentaris.

Beneficis del consum de proximitat:

Transportar aliments entre països (a través d’avions, vaixells de mercaderies i camions) genera una gran despesa de combustible i contribueix a l’emissió de CO2 a l’ambient. A més a més, per a la conservació d’aquests productes, es necessiten cambres frigorífiques que consumeixen molta energia i embolcalls de plàstic.

Per tant, la protecció del medi ambient seria un dels motors pel consum de proximitat, però no l’únic ni el més important. A continuació, enumerem la resta de beneficis del consum de productes locals.

1. Es tracta de productes més frescos, nutritius i de temporada.

Els aliments que venen de molt lluny, s’agafen encara verds per poder madurar en cambres frigorífiques fins que arriben al punt de venda. Amb els productes de proximitat, això no succeeix. Senzillament, els productes mantenen el seu cicle de vida natural, amb la qual cosa conserven al màxim els seus nutrients. 

2. Preu just i raonable.

Perquè s’ha emprat menys logística com, per exemple, en el transport. 

3. Normatives locals.

El consum de productes de proximitat nacionals garanteix que aquests compleixen amb les normatives vigents del territori, tant en la seva producció com en la seva distribució i venda.

4. Conservació d’espècies autòctones i de la biodiversitat.

En aquest punt, hem de tenir en compte diversos conceptes. Per una banda, la producció intensiva de monocultius agrícoles rebaixa la biodiversitat en els ecosistemes. Aquest fet repercuteix directament a les espècies. D’altra banda, les modificacions genètiques dels aliments i l’ús de fertilitzants als cultius és perjudicial per a la fauna. Per això, és molt important apostar per les petites plantacions i l’agricultura ecològica.

5. Promou l’economia local i el desenvolupament socioeconòmic del territori.

Quan parlem de sostenibilitat, hem de tenir en compte també el pilar social, no només el mediambiental o l’econòmic. En aquest sentit, el consum de proximitat beneficia als productors i als comerços locals. Es creen nous llocs de treball, amb millors condicions i fixa la població al món rural.

A ReCrea apostem pel consum de proximitat!

Per tant, és obvi que el consum de proximitat té una incidència directa en el medi ambient, l’economia local i la continuació de la biodiversitat dels ecosistemes. La Generalitat de Catalunya disposa d’un calendari d’aliments de proximitat i de temporada que us podeu descarregar aquí.

A ReCrea, elaborem els nostres menús amb propostes que inclouen els aliments de temporada i de proximitat. Perquè la salut dels nostres comensals és el nostre motor!

Ens llegim aviat!