07/07/2022
Al·lèrgies alimentàries durant l'estiu

Les al·lèrgies alimentàries

El 8 de juliol és el Dia Internacional de les al·lèrgies i hem preparat aquesta guia sobre les al·lèrgies alimentàries amb informació extreta de la Generalitat de Catalunya. Perquè les vacances d’estiu són un moment per a relaxar-nos, però sempre amb atenció cap a la nostra salut!

Les al·lèrgies alimentàries. Què són?

Segons la Gencat, les al·lèrgies alimentàries són “una resposta immunològica exagerada de l’organisme que es produeix en persones hipersensibles com a conseqüència de la ingestió, la inhalació o el contacte amb un aliment determinat o els seus derivats, o amb un additiu contingut en aquest aliment”. 

Encara que el llistat d’aliments que produeixen al·lèrgies alimentàries pot ser llarg i divers, en el 90% dels casos els responsables són els productes següents: 

 1. Llet
 2. Ous
 3. Fruites seques (nous, cacauets, avellanes, ametlles…) 
 4. Fruita 
 5. Peix 
 6. Marisc

Per a la majoria de la població, aquests aliments són segurs i saludables. No obstant això, aquests poden produir trastorns greus quan algunes persones els ingereixen, els inhalen o tenen algun tipus de contacte amb ells.

Quins són els símptomes?

La simptomatologia sol començar immediatament després d’haver ingerit l’aliment. En molts pocs casos comença dues hores després. Entre els símptomes comuns de les al·lèrgies alimentàries trobem: 

 • Picor o inflor dels llavis, la llengua o la boca.
 • Inflor de la cara i les parpelles.
 • Urticària, borradura o granissada.
 • Picor o opressió a la gola, dificultat per empassar.
 • Dificultat per respirar, xiulets.
 • Dolor abdominal, nàusees, vòmits, diarrea.
 • Mareig, desmai.
 • Pressió sanguínia baixa (hipotensió).

Les al·lèrgies alimentàries poden arribar a comprometre la vida de les persones. És el que es coneix com a xoc anafilàctic, que afecta tot l’aparell cardiovascular i respiratori, i que requereix atenció mèdica urgent. A més a més, també poden agreujar afeccions com l’asma o l’èczema, entre d’altres.

Els al·lèrgens.   

Les al·lèrgies alimentàries estan produïdes pels al·lèrgens, proteïnes presents a la natura i que es poden trobar en molts aliments d’origen vegetal i animal. Aquests al·lèrgens, o proteïnes, estimulen el sistema immunològic de les persones que hi són sensibles, de manera que es produeix una resposta excessiva i patològica: una reacció al·lèrgica. 

Tot i que es poden presentar a qualsevol edat, són més freqüents en el col·lectiu infantil. Els infants diagnosticats amb asma o dermatitis atòpica tenen més probabilitats de desenvolupar-ne. Cal esmentar que, avui dia, la incidència de les al·lèrgies alimentàries ha augmentat significativament en els països del nord global.

Són el mateix que les intoleràncies alimentàries?

Tot i que les intoleràncies alimentàries poden produir simptomatologies similars a les al·lèrgies alimentàries, cal diferenciar-les perquè no són el mateix. En el cas de la intolerància alimentària, aquesta no genera reaccions del sistema immunitari. 

Per a més informació sobre les intoleràncies alimentàries, podeu visitar aquest espai online de la Generalitat de Catalunya.

Diagnòstic, tractament i prevenció.

Si teniu la sospita de patir al·lèrgia davant de qualsevol aliment fins ara esmentat, heu de visitar els i les professionals de la salut. En cas que la metgessa o el metge d’atenció primària ho consideri oportú, us derivarà a una persona especialista en al·lergologia, la qual serà l’encarregada de realitzar les proves pertinents, com ara: proves cutànies, anàlisi de sang, proves d’exposició controlada i dieta d’eliminació.

En aquest sentit, el seu tractament i prevenció consisteix en evitar estrictament l’aliment o aliments que contenen els al·lèrgens responsables de l’al·lèrgia. Així doncs, és molt important tenir la màxima informació sobre els productes i grups de productes alimentaris que poden provocar les al·lèrgies. A més a més, hem de conèixer a quins menjars i preparats es troben per evitar-ne el consum. 

La Generalitat de Catalunya recomana “evitar els productes en els quals no es pugui comprovar el llistat d’ingredients, com els productes que no estiguin etiquetats, els elaborats artesanalment o aquells que es venen a granel”.

El departament de nutrició i el departament de qualitat a ReCrea per garantir la salut dels nostres comensals!

A ReCrea, comptem amb un departament de nutrició i dietètica encarregat de preparar les variants de menús per a persones amb al·lèrgies alimentàries, tot garantint el mateix valor nutricional.

A més a més, el nostre departament de qualitat, les formacions constants als treballadors i treballadores i les reunions amb famílies són fonamentals per a garantir la seguretat a les nostres cuines.

Esperem que aquesta petita introducció realitzada gràcies a la informació facilitada per la Generalitat de Catalunya us sigui molt útil. A continuació, us deixem uns enllaços d’interès per si voleu informar-vos en profunditat: 

Tríptic informatiu sobre què és l’al·lèrgia alimentària, com es produeix, quins són els símptomes, quins aliments la poden produir i com es diagnostica.

Informe del Comitè Científic de l’Agència Espanyola de Seguretat Alimentària i Nutrició (AESAN) sobre Al·lèrgies Alimentàries.

Ens llegim aviat!