22/07/2022
ReCrea - Menús d'estiu per a tota la familia

Menús d’estiu per a tota la família

El nostre equip de nutrició i dietètica us ha preparat una proposta de menú d’estiu perquè volem continuar cuidant de la vostra alimentació i salut també durant aquests mesos. A continuació, us el presentem juntament amb recomanacions alimentàries per a la temporada més calorosa de l’any.

Les claus alimentàries per als menús d’estiu

Les receptes de l’estiu cal que s’adaptin a l’època. Les amanides de pasta, el gaspatxo, o l’empedrat de llegums són bones opcions per a començar a planejar el nostre dia a dia alimentari. Sempre que sigui possible, aquests plats els servirem en fred per tal de contrarestar l’ambient calorós. 

Una peça diària de fruita també ens aportarà els nutrients i la hidratació necessària per a combatre la calor! Podem optar per les fruites de temporada com ara el meló, la síndria o el préssec. Fixeu-vos bé en els indicatius del supermercat per tal d’escollir les opcions més properes. Recordeu que podeu visitar el nostre article on parlem sobre la importància del consum de proximitat

I de beure? Aigua! L’aigua ha de ser la beguda principal al llarg del dia, sobretot si fem activitats esportives o freqüentem ambients calorosos. Per tant, assegurem-nos d’acompanyar cada àpat amb aigua. 

Les racions pels infants s’han d’adaptar a la seva edat. És molt més recomanable servir poca quantitat de menjar i donar l’opció de repetir primers plats, fruita i amanida. Així, fomentarem l’autoconeixement de les necessitats dels nostres petits i petites. 

Per amanir i cuinar, sempre hem d’utilitzar oli d’oliva verge, ja que té propietats nutricionals molt importants. Podem acompanyar els àpats amb pa, preferiblement pa integral o aquelles opcions sense gluten per a les persones amb celiaquia. 

A continuació, les opcions a evitar i reduir!

Encara que siguin fàcils de cuinar i suposin un estalvi considerable de temps, hem d’evitar els aliments precuinats com ara els canelons, lasanyes, croquetes, crestes de tonyina, pizzes, arrebossats, patates pre-fregides i altres preparats industrials. No obstant això, podem introduir algun d’aquests aliments de tant en tant. 

Pel que fa als aliments fregits, es recomana no sobrepassar la freqüència d’un màxim de dues vegades a la setmana. Si volem acompanyar els nostres plats amb guarnicions fregides, cal que ho fem només una vegada a la setmana. 

És important, també, recordar que si en el primer plat hem incorporat carn, ou o peix, el segon plat no n’ha de dur perquè la nostra ració de proteïna animal ja estarà més que suplida! 

Quant a la carn vermella i processada o molt grassa (vedella, porc, salsitxes, hamburgueses, mandonguilles, etc.), les incorporarem només un cop a la setmana com a màxim.

I de postre? És molt recomanable que la fruita fresca sigui l’opció principal i podem incloure postres làctiques un dia a la setmana, sempre prioritzant el iogurt natural sense ensucrar.

La proposta de menú ReCrea:

A continuació, trobareu la nostra proposta de menú setmanal que podreu adaptar a les vostres necessitats. Cada setmana, podreu fer les variacions corresponents substituint certs aliments per alguns de la mateixa família i tenint en compte les recomanacions que mostrem en aquest article. 

Salut i bon profit!