09/08/2022
Alimentación y salud emocional

Alimentació i salut emocional

Influeix l’alimentació en la nostra salut emocional? I tant! Existeix una gran relació entre allò que mengem i les nostres emocions. Els aliments que ingerim afecten la manera en què ens sentim i les nostres circumstàncies emocionals també afecten les nostres opcions alimentàries. 

Per això, creiem molt important tenir la informació necessària sobre aquesta ineludible relació entre nutrició i salut emocional. Amb aquest article, volem donar-vos les claus nutricionals que afecten les nostres emocions i fomentar, així, l’alfabetització nutricional.

L’alimentació, els neurotransmissors i les emocions

Com dèiem, entre la nostra alimentació i les nostres emocions existeix un vincle tan gran que sovint els especialistes anomenen el nostre intestí “segon cervell”. 

Però, què són les emocions? Una emoció és una resposta neurofisiològica derivada d’un estímul afectiu i que implica canvis físics i anímics. En la generació d’emocions hi ha una gran quantitat de molècules implicades, però els grans protagonistes són els neurotransmissors, missatgers que transmeten la informació entre neurones. La producció de neurotransmissors es redueix amb l’edat. Per això l’alimentació de les persones de més edat continua sent molt important

Els neurotransmissors més rellevants implicats en la generació d’emocions positives són la serotonina i la dopamina. Els dos se sintetitzen quan consumim certs aliments, especialment aquells que ens resulten plaents com els ultraprocessats, habitualment rics en greixos o en sucres. Per això, quan estem vivint situacions d’estrès emocional, ens sentim més atrets per aquest tipus de productes.

Però, atenció! Com que els aliments ultraprocessats presenten un excés de greix i sucres, només aconseguim una falsa sensació de benestar que acaba fent-nos sentir cansats i cansades o amb malestar. Ens sentim saciats per la presència de calories d’aquests aliments, però la mancança de nutrients dificulta la creació dels neurotransmissors i, per tant, es produeix una afectació directa a les nostres emocions. 

Els aliments que ajuden a les nostres emocions

Dit això, cal esmentar, doncs, que la manca de la dopamina i la serotonina pot derivar en alteracions emocionals greus com la depressió. Alguns nutrients com el triptòfan, la tirosina i les vitamines del grup B ens ajuden en la síntesi de dopamina i serotonina. 

El triptòfan és un aminoàcid essencial, i si recordeu el nostre article sobre proteïna vegetal, vol dir que no es troba al nostre cos, sinó que l’hem d’introduir a través de la dieta. Podem trobar triptòfan als ous, espinacs, gall d’indi, tofu, salmó, llavors de la carbassa, xocolata negra i civada. 

La tirosina és un aminoàcid no essencial. Això vol dir que el nostre cos el pot “fabricar” (excepte en cas de certes malalties) sense haver de ser introduït a través de la nostra dieta. Alguns aliments rics en tirosina són el sèsam, les ametlles i, en aquest cas, també els ous, els espinacs, el tofu, el salmó i el gall d’indi. 

Pel que fa a les vitamines del grup B, s’ha de dir que participen en les reaccions de fabricació dels neurotransmissors. Els llegums, les verdures de fulla verda i els alvocats són rics en vitamines B. Els fruits secs, per exemple, són rics en vitamina B9 (àcid fòlic), el qual ajuda a protegir i desenvolupar el sistema nerviós.

La importància de la dieta mediterrània

Els professionals de la nutrició i dietètica asseguren que la dieta mediterrània és una de les millors opcions per a la nostra salut física i mental. Gràcies a la presència d’aliments d’origen vegetal, frescos i de temporada, la dieta mediterrània ens permet assegurar l’harmonia entre el nostre cos i la nostra ment. 

La dieta mediterrània es caracteritza per les següents pautes i opcions alimentàries: 

  • Consum d’oli verge d’oliva extra com a principal font de greix.
  • Consum d’aliments d’origen vegetal, majoritàriament fruites, verdures, llegums, hortalisses i fruits secs. 
  • Consum de cereals integrals. 
  • Priorització dels aliments poc processats, frescos i de temporada. 
  • Consum moderat de carns. 
  • Consum de peix i ous. 

A ReCrea, cuinem sota els preceptes de la dieta mediterrània, rica en nutrients molt necessaris per a la nostra salut física i mental. Elaborem els nostres menús seguint pautes alimentàries saludables i fomentem l’alfabetització nutricional en els nostres infants i joves. I com que volem cuidar de la vostra salut sempre, hem preparat un menú d’estiu per a tota la família que podeu trobar aquí

Esperem que aquest article hagi estat del vostre interès i recordeu que per a garantir la nostra salut emocional també és molt necessària la pràcitca d’exercici físic. Aprofiteu l’estiu per a realitzar activitats amb tota la família, us hem deixat algunes propostes en aquest article.

Ens llegim a la següent!