08/09/2022
Dietas de textura modificada

Què són les dietes de textura modificada?

Generalment, les dietes de textura modificada són tractaments alimentaris realitzats als serveis de restauració col·lectiva d’hospitals i centres residencials. Estan destinades a persones de més edat i aquelles que presenten trastorns de deglució, disfàgia i dificultats de masticació tant d’aliments sòlids com de líquids.

Segons la Societat Espanyola de Nutrició (SEN), les dietes de textura modificada consisteixen en una modificació de la textura dels aliments de consum habitual. Per aconseguir transformar la textura dels aliments, aquests es cuinen seguint les receptes tradicionals i es transformen segons les necessitats de cada pacient.

En alguns casos, s’utilitzen espessidors i gelificants per a obtenir textures adaptades a les necessitats de cada persona. El resultat pot variar des d’un puré espès, un puré líquid o un puré molt líquid. En alguns casos, les formes de presentació dels plats poden arribar a assemblar-se als aliments originals, però la textura dels aliments està treballada de manera que la ingesta segura queda garantida.

Per què són importants?

Els trastorns fisiològics relacionats amb l’alimentació, que hem comentat fins ara, poden arribar a produir una reducció de la ingesta d’aliments i comportar estats nutricionals deficients i deshidratació. Això es produeix perquè la persona no pot empassar bé i sent molèstia, dolor o sensació d’ofec, fets que generen rebuig al menjar.

A diferència del menjar triturat que, sovint, té associat una pèrdua de les qualitats organolèptiques i pot semblar menys apetitosa, les dietes de textura modificada han de comptar amb textures i sabors agradables als sentits per afavorir la ingesta. Aquest tipus d’adaptació de la textura permet mantenir un valor nutricional comparable al del menú basal.

Per tant, el principal objectiu de les dietes de textura modificada és facilitar la deglució per reduir el risc de broncoaspiració o ennuegament, però sempre amb opcions creatives i agradables als sentits dels pacients. Sense oblidar, és clar, que també han de facilitar la digestió i els nivells nutricionals òptims.

Creativitat, professionalitat, innovació i millora constant. Els valors clau de ReCrea per garantir la salut nutricional a hospitals i centres residencials

El nostre principal objectiu és tenir cura de la salut dels nostres clients amb tot el sabor i imaginació possibles. Per això, a ReCrea comptem amb els millors professionals a l’hora de preparar dietes amb textura i viscositat adequades per a les persones amb problemes de deglució, masticació i disfàgia.

Evitem tota mena de productes que puguin causar ennuegament, com ara aliments fibrosos, pells de fruites i verdures, fruits secs, grans durs, cereals que no poden ser reblanits, aliments cruixents o amb textura dura.

Assegurar una alimentació correcta en els casos de trastorns relacionats amb la ingesta i deglució d’aliments permet una millora en la qualitat de vida d’aquestes persones.

Per a més informació sobre el nostre servei de gastronomia per a hospitals i residències, et pots posar en contacte amb el nostre equip sense compromís. T’assessorarem en allò que necessitis.

Fins a una altra!