28/09/2022
La higiene bucodental en el comedor escolar

La higiene bucodental al menjador escolar

El menjador escolar és un espai excel·lent per a incular hàbits saludables que perdurin en el temps i repercuteixin positivament en la qualitat de vida dels infants. L’educació en matèria d’higiene n’és un exemple. Hem redactat aquest article amb l’objectiu de transmetre informació de valor sobre la salut bucodental durant el menjador escolar. Per descomptat, tot el que expliquem a continuació es pot replicar a casa! 

Per què és important raspallar-se les dents habitualment i a quina edat és recomanable començar a fer-ho? 

La higiene bucodental és molt rellevant per evitar possibles malalties derivades. Les persones expertes en odontologia adverteixen que, a llarg termini, les càries poden produir problemes cardiovasculars, pulmonars i complicacions en les persones diabètiques, entre d’altres.  

És un error molt comú pensar que les càries que surten en les dents de llet no tenen importància perquè acabaran caient. De fet, el fet que s’hagin d’extreure per motiu de càries pot produir que les dents del costat acabin ocupant una posició que no els pertoca. Això s’haurà de solucionar, és clar, mitjançant les intervencions tècniques necessàries. Per tant, la higiene bucodental es pot iniciar quan surten les primeres dents. 

Freqüència de neteja

Segon les persones expertes, cal raspallar-se les dents després de cada àpat, però no immediatament. Es recomana esperar aproximadament trenta minuts després de la ingesta d’aliments. Per què? Perquè quan mengem es produeix una alteració del pH de la boca, el qual es torna àcid. Aquesta acidesa estova l’esmalt de les dents. És la nostra saliva l’encarregada de neutralitzar el pH. Però es necessiten més o menys vint minuts per fer-ho! Rentar-se les dents abans d’aquest període de temps podria fer malbé l’esmalt. 

Transcorreguda aquesta franja, ja ens podem rentar les dents durant dos minuts i caldria fer-ho dues vegades al dia. Aquestes dues vegades poden ser després de dinar i després de sopar (molt important, per evitar que les restes del sopar es quedin entre les dents durant tota la nit). 

També és molt recomanable acudir a una clínica odontològica una vegada a l’any, com a mínim. 

Quin tipus de raspall de dents és el més recomanable pels infants?

El millor raspall de dents per als infants ha de tenir una mida més petita que el que habitualment utilitzem les persones adultes. Els filaments han de ser tous per evitar produir danys a les genives. Fins als dos anys, es pot fer servir només aigua i, a poc a poc, anar introduint una pasta dentífrica de sabor agradable per facilitar l’adquisició de l’hàbit higiènic bucodental.

Si deixem que el nen o la nena esculli el seu propi raspall de dents, aquesta rutina pot ser molt més divertida i agradable. Avui dia, existeixen molts tipus de raspalls de dents fins i tot amb música i il·lustracions de personatges de ficció famosos. 

Com garantir una bona higiene i manteniment del raspall de dents? 

A continuació, exposem un llistat d’aspectes relacionats amb la cura i manteniment dels raspalls de dents. Aquests criteris són imprescindibles per a mantenir una bona higiene bucodental al menjador escolar: 

  • En primer lloc, el raspall ha de ser un estri personal i intransferible. 
  • Cal renovar-lo cada tres o quatre mesos. Ens adonarem que hem d’adquirir un raspall nou perquè els filaments comencen a doblegar-se. 
  • Per eixugar-lo, cal donar-li voltes de dreta a esquerra. D’aquesta manera, s’elimina l’excés d’aigua i humitat. 
  • Després de cada rentada, cal esbandir-lo bé per eliminar les restes de pasta de dents i d’aliments. 
  • S’ha de guardar separat d’altres raspalls de dents (per evitar contaminacions de virus i bacteris entre uns i altres) i en format vertical amb el capçal amunt per assegurar que s’asseca correctament. 
  • El caputxó no s’ha d’utilitzar i els filaments encara estan humits perquè és contraproduent (es pot convertir en un niu de virus, fongs i bacteris!). 
  • Ens hem d’assegurar que el lloc on estem deixant el raspall de dents es troba lluny de la tassa del vàter. Això s’explica perquè cada cop que estirem la cadena del vàter es poden formar aerosols amb partícules microscòpiques d’orina i femta que poden contaminar les superfícies properes i, és clar, els raspalls de dents. Per evitar al màxim aquesta situació, es recomana estirar la cadena del vàter amb la tassa baixada.

ReCrea, la higiene bucodental i el menjador escolar

Com podeu veure, una correcta higiene bucodental és necessària per a una bona qualitat de vida en general. Tenir cura del raspall de dents també ens ajudarà a mantenir-la i prevenir possibles malalties infeccioses. 

A ReCrea, tenim en compte tots aquests punts i els compartim amb els col·legis i centres educatius amb els quals treballem perquè la vostra salut és el nostre motor! 

Ens llegim al següent article!