13/10/2022
Centre d'Interés ReCrea

Centre d’Interès ReCrea 2022/2023

Us presentem la Família Michelin, el Centre d’Interès que hem creat per al curs 2022-2023!

La proposta pedagògica plantejada pel curs 2022-2023 se centra en el coneixement d’altres cultures a través de la gastronomia. Cada mes, des del nostre Centre d’Interès, treballarem a les escoles un d’aquests països: el Japó, Mèxic, Itàlia, l’Índia, l’Àfrica, França i els Estats Units. Amb l’ajuda de dos germans barcelonins, la Maddy i en Micka Michelin, xefs Prèmium i hereus de la tradició Michelin, aprofundirem en l’entorn gastronòmic, cultural i lúdic d’aquestes regions. Així doncs, dins de cada menú mensual, hi haurà un dia en què s’oferirà un plat estrella del país que toqui. Començarem durant el mes d’octubre amb Mèxic!

En matèria educativa, acompanyarem aquest plat amb informació sobre la història de l’indret i altres curiositats culinàries. També decorarem el menjador escolar segons aquest indret. En el pla lúdic, aprendrem els jocs més populars de cada continent i realitzarem una gimcana trimestral. Alternarem les activitats dirigides i el temps lliure segons les necessitats de cada grup i la preferència dels infants.

Objectius de la proposta pedagògica:

Amb aquesta proposta pedagògica, pretenem:

  • Donar a conèixer la relació entre l’alimentació i la cultura.
  • Així com fomentar la diversitat a través del descobriment d’altres cultures gastronòmiques.
  • Promoure la participació i la implicació activa en el menjador en la millora del nostre entorn.
  • I despertar la curiositat dels infants pels aliments mitjançant activitats engrescadores.

Metodologia del Centre d’Interès de ReCrea:

Per a la realització d’aquest Centre d’Interès proposem una metodologia basada en l’eix central dels germans Michelin i les seves aventures arreu del món. Com hem comentat anteriorment, es materialitzarà a través de tres accions principals:

  • Decoració del menjador: Es delimitaran diferents espais on els nens i nenes podran representar i decorar el menjador segons el país de cada mes. Fent destresa de les seves parts manipulatives, psicomotrius i simbòliques, es durà a terme un photocall de cada indret on viatjarem. El dia assenyalat, per a donar suport a aquesta activitat, tant els educadors i educadores com el personal de cuina i l’alumnat podrà venir disfressat amb algun component típic del país en qüestió.
  • Tallers: Es faran petits tallers en horari d’esbarjo perquè tant grans com petits decorin el menjador tenint en compte els fils conductors gastronòmics. Aquests elements es faran amb material reciclat que els usuaris i usuàries podran portar de casa seva (capses de cartó, ampolles, taps, etc.).
  • Jocs: Treballarem les diferències culturals amb la resta de companys i companyes mitjançant els diferents jocs tradicionals de cada país. El joc no només és una forma de diversió, sinó també la millor manera d’aprenentatge. Des de la perspectiva lúdica, els nens i nenes aprenen a jugar i desenvolupen l’autoconeixement. Adquireixen valors relacionats amb el fet de saber compartir, gaudir, aprendre a guanyar i perdre.

Desenvolupament de la proposta:

La Maddy i en Micka Michelin han sigut seleccionats per donar estrelles Michelin als diferents cuiners i cuineres dels menjadors de ReCrea. Partim d’una situació inicial en què totes les estrelles Michelin han deixat de brillar i hem d’acompanyar a aquests dos germans en el seu viatge arreu del món reproduint la primera guia Michelin.

El seu propòsit és anar provant els exquisits àpats elaborats als centres escolars. En aquesta missió, els nostres xefs Prèmium necessitaran l’ajuda dels infants per poder puntuar els plats típics de cada país que tindran un cop al mes a la seva escola.

A mesura que el viatge avanci, s’aniran recopilant diferents souvenirs representatius de cada lloc. Al mes de maig, els menjadors escolars de ReCrea s’hauran convertit en uns espais interculturals, animats i plens de colors, tot donant sentit al nostre viatge i al significat real de les estrelles Michelin. S’haurà recuperat la lluentor de les estrelles Michelin i, per celebrar-ho, el cuiner o la cuinera del centre s’emportarà la còfia de “xef Prèmium 2022” amb un diploma que es penjarà al menjador.

Qui guanyarà cada mes? Descobreix-ho a les nostres històries d’Instagram.