13/10/2022
L'origen de la Castanyada i la Nit de Tots Sants

La Castanyada, la Nit d’Ànimes i Halloween

Què tenen en comú La Castanyada, la Nit d’Ànimes i Halloween?

La Castanyada, la Nit d’Ànimes (vigília del 31 d’octubre), el dia de Tots Sants (1 de novembre) i el Dia dels Difunts (2 de novembre) són festivitats actuals amb profundes arrels nord-europees: el Samhain! En aquest article, us expliquem més sobre aquesta festivitat pagana. 

El Samhain és una tradició folklòrica celta que considerava que, entre els dies 31 d’octubre i el 2 de novembre, es produïa un canvi molt important. Així, durant aquests dies, es passava de l’època estival, amb dies lluminosos i terres fèrtils, a l’època d’hivern, amb dies obscurs i cultius i arbres esmorteïts. Aquest moment era considerat l’inici del nou any celta i un punt d’unió entre el món dels vius i el món dels morts. Per tant, era l’oportunitat perfecta per contactar els difunts, honrar els bons esperits i protegir-se dels dolents a través de diversos rituals. Alguns d’aquests rituals consistien en l’ofrena d’aliments (òbviament de temporada). A més a més, diu la llegenda que les persones també es disfressaven d’esperits. 

Avui dia, a Catalunya, conservem la festa de La Castanyada amb la figura d’una senyora (la Castanyera) que reparteix castanyes i moniats, els quals són típics de la tardor. Durant aquests dies, també és molt comú preparar i menjar dolços fets amb aliments de temporada: els panellets! Sense cap dubte, aquesta tradició està molt relacionada amb el ritual d’ofrena d’aliments del Samhain. 

La tradició de les disfresses i la carbassa per a la Nit d’Ànimes

En certes localitats, encara es manté la tradició de les disfresses i el joc de la “llaminadura o entremaliadura”. Us sona? Sí, són rituals típics de Halloween. Però a la Cerdanya també han recuperat aquesta tradició per a la Nit d’Ànimes! Per cert, voleu saber d’on prové el nom de Halloween? Amb l’arribada del Cristianisme, el Samhain va canviar el seu nom pel d’“All Hallows’ Eve” (Nit de Tots Sants) i va ser exportat als Estats Units per les persones migrants irlandeses.

Però, què passa amb la carbassa? Com sabreu, la carbassa és un aliment típic de la temporada de tardor i un dels símbols fortament associats a Halloween. Això no obstant, no és un element nou. Des de temps molt antics, les carbasses, els naps i les remolatxes es buidaven i s’introduïen espelmes al seu interior per ser utilitzades com a llanternes durant la nit del 31 d’octubre. Avui dia, en algunes regions d’Aragó és típic col·locar carbasses enlluernades fent camí cap al cementiri per guiar les ànimes que han quedat “atrapades” en aquest món.

Com veieu en aquest article, moltes de les tradicions que encara conservem tenen un origen molt antic i molt comú. Concretament, la festivitat de la Castanyada i la celebració de la Nit d’Ànimes són un parell d’exemples que ens ensenyen com podem aprendre de les diverses cultures a través de la gastronomia! De fet, el nostre centre d’interès per al curs 2022-2023 té molt a veure amb aprendre sobre diversitat cultural a través de receptes i jocs típics d’alguns països. Us donarem més informació al nostre proper article. No us el perdeu!