16/11/2022
Com escollir menjador escolar?

Com escollir menjador escolar?

Nutrició, salut, educació i responsabilitat ambiental i social. Alguns dels conceptes clau a l’hora de saber com escollir menjador escolar. 

Les persones que ens dediquem professionalment a la restauració col·lectiva i l’educació sabem que la pausa del migdia és molt més que un moment per a alimentar-se. És un espai d’educació i lleure, on les nenes i els nens adquireixen hàbits saludables que podran integrar i aplicar a la seva vida diària. Ens referim, és clar, a l’adquisició d’hàbits nutricionals i higiènics relacionats amb el moment de menjar. Però també parlem d’educació en valors i socialització. Per això, com escollir menjador escolar sol ser una pregunta freqüent en moltes famílies i centres educatius. En aquest article, us comentem les claus més importants a tenir en compte.

1. Alimentació saludable

Una alimentació saludable ha de ser el primer punt a tenir en compte a l’hora d’escollir ‘empresa de menjador escolar. En aquest sentit, els nostres menús es basen en una dieta variada i equilibrada que inclou tots els grups d’aliments amb les mesures recomanades per les persones expertes en salut i nutrició. A més, treballem la presentació dels plats perquè siguin tan atractius com sigui possible i estimular, així, el plaer pel menjar saludable en els infants.

Quan parlem d’alimentació saludable ens referim, també, a l’ús d’aliments frescos, ecològics, de temporada i de proximitat, que garanteixin la sostenibilitat de les nostres propostes gastronòmiques. A ReCrea, prioritzem les verdures, les hortalisses i els llegums, comptant amb hidrats de carboni i proteïna animal (carn, ou i peix) les vegades recomanades. La proposta ideal, que és la que treballem nosaltres, és la següent:

  • Primer plat: verdures acompanyades de llegums, pasta o arròs.
  • Segon plat: proteïna (carn, peix o ou), tenint en compte que algunes classes de peix no són recomanables pels infants de menor edat perquè compten amb un alt contingut en mercuri.
  • Postres: iogurt o fruita de temporada.
  • Acompanyament: aigua i pa integral.
  • Principals opcions per amanir i cuinar: oli d’oliva i oli alt oleic.

Per descomptat, cal eliminar els potenciadors del sabor i reduir els aliments ultraprocessats i els sucres. Les propostes gastronòmiques les han de realitzar persones expertes en aquesta matèria i les i els responsables de cuina han de ser experts en gastronomia col·lectiva i, en específic, en menús escolars.

Consum de proximitat

2. El projecte educatiu

Un altre dels punts a destacar per saber com escollir menjador escolar és el projecte educatiu que acompanya el moment del menjador. A ReCrea, comptem amb un equip qualificat i amb autèntica vocació de servei. El nostre equip és el responsable de la gestió del projecte educatiu de l’espai del migdia que s’integra en el projecte educatiu de l’escola. D’aquesta manera, l’espai del menjador es converteix en un entorn lúdic on aprendre sobre nutrició i hàbits alimentaris saludables. Però també és el lloc idoni per conèixer cultures a través de la gastronomia, socialitzar amb la resta de companyes i companys i aprendre a gestionar emocions i valors relacionats amb la igualtat, l’equitat i la integració.

Des de ReCrea, treballem l’escolta activa de les nenes i els nens per conèixer en tot moment què pensen, com ens valoren i quines de les seves propostes ens poden ajudar a millorar la nostra relació amb elles i ells.

Atenció a la diversitat, projecte educatiu ReCrea

3. L’espai del menjador 

Cal pensar l’espai físic del menjador com un lloc d’acollida. Per això, a ReCrea prestem especial atenció a la disposició del mobiliari, la decoració i l’ambientació. Tot això és molt important, ja que condiciona la interacció i la interrelació de les usuàries i usuaris d’aquest espai.

4. El tipus de servei

És especialment important que el tipus de servei de gastronomia col·lectiva a contractar s’adapti a les necessitats de cada centre educatiu i ofereixi atenció personalitzada sempre que calgui. A ReCrea, oferim servei de cuina in situ i també oferim atenció personalitzada a les necessitats dels nostres clients durant 24 hores, els set dies de la setmana.

5. El control d’intoleràncies i les adaptacions necessàries del menú basal

Els menús s’han de poder adaptar a possibles al·lèrgies, intoleràncies i decisions alimentàries basades en l’ètica personal de cada família. El nostre departament de nutrició i dietètica s’encarrega d’elaborar els menús mensuals, tot seguint les pautes nutricionals i adaptant la proposta basal a cada necessitat específica. D’aquesta manera, es garanteix la integració dels nens i les nenes que necessitin un menú especialment realitzat per a ells i elles.

A més, a ReCrea, comptem amb un departament en constant formació per garantir que s’estableixen els processos i metodologies de forma correcta per garantir la qualitat i la seguretat dels nostres serveis. 

6. Hàbits higiènics

Alguns dels hàbits que són importants treballar a la pausa del migdia estan relacionats amb la higiene. Per exemple, és important que els nens i nenes aprenguin a rentar-se les mans abans i després de menjar. Per altra banda, també és rellevant que aprenguin a raspallar-se les dents i guardar el raspall en perfectes condicions higièniques després de cada àpat. Si us interessa aquest darrer punt, hem preparat aquest article amb més informació sobre la higiene bucodental a l’espai del menjador escolar.

La higiene bucodental en el comedor escolar

7. Traspassant les fronteres de l’espai de menjador: cap a una activitat socialment responsable

Per a ReCrea, la comunicació és una acció socialment responsable perquè és la base d’una relació fluida entre la nostra entitat, les famílies i els centres als quals oferim els nostres serveis. Per aquest motiu, duem a terme xerrades periòdiques amb aquests agents perquè l’educació alimentària no acabi a l’escola, sinó que continuï a casa. També fem reunions amb famílies per traslladar informació sobre les nenes i els nens relacionada amb la seva alimentació i socialització.

Cada mes, enviem la nostra proposta de menús a les escoles i associacions de famílies perquè puguin conèixer com serà la dinàmica alimentària dels seus menuts durant aquests dies.

Però sens dubte, una empresa és socialment responsable quan també té cura de la societat que l’envolta i del medi ambient. A ReCrea, comptem amb el nostre propi Pla d’Igualtat per garantir la igualtat d’oportunitats i l’equitat al nostre equip. Creiem que una societat més justa és la que vetlla per la millora constant de la qualitat de vida de totes les persones. D’altra banda, treballem per a la gestió del malbaratament alimentari; i les nostres cuines estan equipades amb la millor maquinària per gestionar de la millor manera possible la problemàtica energètica.

Si us interessa conèixer més els nostres serveis, si us plau, no dubteu a posar-vos en contacte amb el nostre equip. Us atendrem sense compromís. Ens llegim aviat!